Svjetski dan hipertenzije | Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Smrt hipertenzija, Poražavajući podaci: Što morate znati o visokom krvnom tlaku

Sadržaj

  Od bolesti srca umire više žena nego od raka dojke Povišen arterijski tlak danas se s opravdanjem naziva svjetski ubojica broj jedan jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost.

  potpuno liječi hipertenzija

  Uz to, glavni faktor je rizika za moždani udar i kroničnu bubrežnu bolest. S ciljem promicanja osviještenosti o opasnostima koje kriju bolesti srca i krvožilnog sustava te načina prevencije ovih po smrt opasnih bolesti, danas  Na žalost, prema najnovijim podacima nema naznaka promjena na bolje, već upravo suprotno, zabilježen je porast osoba koje imaju problema s povišenim krvnim tlakom, a zabrinjava i podatak da hipertenzija zahvaća sve više djece i mladih.

  potentnost hipertenzije

  Aktualni podaci o velikoj prevalenciji hipertenzije i neostvarenim ciljevima liječenja sramotni su i neopravdani, kako za Hrvatsku, tako i za svijet, budući da je arterijsku smrt hipertenzija moguće prevenirati i znatno bolje kontrolirati jednostavnim mjerama. Nezdravi način života koji uključuje učestalu pretilost u Hrvata, premalo tjelesne aktivnosti, prekomjeran unos kuhinjske soli, neobuzdano korištenje alkohola i pušenje smrt hipertenzija su poremećaja i smrt hipertenzija hipertenzije, ali i metaboličkoga sindroma, šećerne bolesti i bubrežnoga oštećenja.

  Iako je bolest moguće spriječiti, ljudi teško mijenjaju loše navike i vrlo malen uspjeh postignut je dosadašnjim pokušajima i programima provođenja mjera primarne prevencije.

  prehrana kod hipertenzije

  Hrvatsko društvo za hipertenziju pripremilo je ove godine praktične smjernice za dijagnostiku arterijske hipertenzije gdje smrt hipertenzija jasno određene pretrage koje u određenih bolesnika treba učiniti i na kojoj razini zdravstvene zaštite, kao i smjernice za liječenje arterijske hipertenzije.

  HZJZ ističe četiri važne preporuke za održavanje normalnog krvnog tlaka, a to su - održavanje normalne tjelesne smrt hipertenzija, prestanak pušenja, pravilna prehrana s reduciranim unosom soli i zasićnih masnoća koje se nalaze u crvenom mesu, mlijeku, mliječnim prerađevinama i masti za kuhanje, a pritom treba paziti na dovoljan unos tekućine, voća i povrća te izbjegavati alkohol, dok kao četvrtu smjernicu navodi redovitu tjelesnu aktivnost.

  blaga hipertenzija simptomi

  U Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Rijeci bit će organizirana mjerenja arterijskoga tlaka, ali i drugih čimbenika koji također čine arterijsku hipertenziju i pridonose riziku — tjelesne mase, opsega struka, šećera u krvi, masnoća i mokraćne kiseline.