Hidroklorotiazid hipertenzija, Suvremeno liječenje arterijske hipertenzije fiksnom kombinacijom telmisartan-hidroklorotiazid.

Sadržaj

  Hidroklorotiazid pripada skupini lijekova nazvanih tiazidni diuretici također poznati kao "tablete za izmokravanje".

  hidroklorotiazid hipertenzija

  Hidroklorotiazid povećava izlučivanje urina, što snižava krvni tlak, a hidroklorotiazid hipertenzija koji ga sadrže široko se primjenjuju za liječenje hipertenzijekao i za liječenje kardiogenog, hepatogenog ili nefrogenog edema ili kronične insuficijencije srca. Dva danska farmakoepidemiološka ispitivanja pokazala su povećani rizik od nemelanomskog raka kože engl. Ispitivanja provedena na danskim nacionalnim bazama podataka uključujući Danish Cancer Registry i National Prescription Registry pokazala su povezanost ovisnu o kumulativnoj dozi između hidroklorotiazida i nemelanomskog raka kože karcinoma bazalnih stanica, karcinoma pločastih stanica.

  hidroklorotiazid hipertenzija

  Prema rezultatima danskih hidroklorotiazid hipertenzija ispitivanja, rizik se može povećati približno 4 do 7,7 hidroklorotiazid hipertenzija za karcinom pločastih stanica i 1,3 puta za karcinom bazalnih stanica, ovisno o kumulativnoj dozi HCTZ-a, pojašnjava HALMED. Bolesnike koji uzimaju lijekove koji sadrže HCTZ same ili u kombinaciji s drugim hidroklorotiazid hipertenzija potrebno je obavijesti o riziku od nemelanomskog raka kože NMSC-a i savjetovati da redovito provjeravaju kožu radi mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija ili promjena na već postojećima.

  hidroklorotiazid hipertenzija

  O svakoj sumnjivoj kožnoj leziji nužno je odmah obavijestiti liječnika — sumnjive kožne lezije moraju se odmah pregledati, potencijalno hidroklorotiazid hipertenzija histološku pretragu uzorka biopsije. Bolesnike se također savjetuje da ograniče izlaganje sunčevoj svjetlosti i UV zrakama te da se prikladno zaštite prilikom izlaganja kako bi se minimizirao rizik od raka kože.

  hidroklorotiazid hipertenzija

  Zdravstveni radnici i pacijenti mogu to učiniti putem on-line obrasca dostupnog na internetskim stranicama HALMED-a www. Pacijentima koji su razvili neku nuspojavu na lijek savjetuje se da se obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

  hidroklorotiazid hipertenzija

  Popis lijekova koji sadrže hidroklorotiazid, a koji se nalaze u prometu u Republici Hrvatskoj: Cjelokupan tekst, datiran