MSD priručnik dijagnostike i terapije: Bolesti štitnjače u trudnoći

Gušavost hipertenzije

Izljevi bijesa kod djece: Što bi trebali, a što nikako ne smijete raditi kada dođe do tantruma Jod je element u tragovima koji je ključan za mnoge životne funkcije zato što sudjeluje u proizvodnji hormona štitnjače - glavne energetske žlijezde koja regulira rad svih tjelesnih stanica. Hormoni koje štitnjača proizvodi su trijodtironin poznat kao T3 jer sadrži tri atoma joda i tiroksin, koji se naziva T4 jer sadrži četiri atoma joda.

Prevencija Uvod Štitnjača je mali parenhimatozni organ smješten u donjoj polovini vrata sprijeda. Njezina težina je svega oko 20 grama. Spada u gušavost hipertenzije žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, koje svoje hormone izlučuju direktno u krv. Dva osnovna hormona štitnjače su tiroksin T4 i trijodtironin T3. Njihovu proizvodnju regulira hormon hipofize tireotropin TSH.

U slučaju da se smanji produkcija hormona T3 i T4 hipofiza proizvodi veću količinu TSH-a nastojeći stimulirati štitnjaču na pojačan rad. Ako gušavost hipertenzije to ne može učiniti, razina TSH-a sve više raste što može dovesti do gušavosti povećanja štitnjače.

Što je hipotireoza?

Hipotireoza

Hipotireoza je poremećaj metabolizma uzrokovan smanjenjem količine hormona štitnjače u tijelu, gušavost hipertenzije se očituje s brojnim simptomima. Jako rijetko vrijednosti hormona T3 i T4 mogu biti u granicama normale, ili čak povišene, a greška je na stanicama tkiva koje nemaju receptore za hormone štitnjače te njihov učinak izostaje.

gušavost hipertenzije grejp i hipertenzija

Uzroci i učestalost Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov tiroiditis, kronična upala štitnjače. To je autoimuna bolest kod koje, zbog greške u prepoznavanju, organizam stvara protutijela na različite sastavne dijelove štitnjače. Ta protutijela postepeno dovode do nepovratnog oštećenja štitnjače i polaganog slabljenja njene funkcije. Općenito su autoimune bolesti oko sedam puta češće u žena, nego u muškaraca pa je tako i s gušavost hipertenzije bolešću.

Mogu biti zahvaćene sve dobne skupine, a vrlo često postoji i obiteljska predispozicija.

Hipotireoza - PLIVAzdravlje

Zahvaća nekoliko postotaka gušavost hipertenzije, nešto češće žene od godina. Hashimotov tiroiditis se nerijetko javlja gušavost hipertenzije kombinaciji s drugim autoimunim bolestima npr. U današnje vrijeme je vrlo čest uzrok hipotireoze radioaktivni jod I, koji se ponekad koristi za terapiju hipertireoze pojačanog rada štitnjače. Hipotireozu mogu uzrokovati i operacije štitnjače. Ona je neizbježna posljedica kompletnog odstranjenja žlijezde u slučaju karcinoma štitnjače, a često se javlja nakon djelomičnih resekcija štitnjače zbog dobroćudnih tumora, hipertireoze, gušavost hipertenzije tvorbi i sl.

Hipotireoza rijetko može biti uzrokovana bolestima hipofize i hipotalamusa sekundarna i tercijarna hipotireoza.

Gušavost hipertenzije je uzrokovati i zračenje vrata, neki lijekovi itd. Posebni entitet predstavlja prirođena hipotireoza, koja se danas na sreću otkriva već u rodilištima rutinskim određivanjem vrijednosti TSH-a u krvi novorođenčeta.

Simptomi Svi simptomi su posljedica smanjenog metabolizma. Bolesnici dobivaju na težini, usporeni su, pospani, bezvoljni, stalno im je hladno.

gušavost hipertenzije vitamini za hipertenziju, srca

Često se javljaju opstipacije, koža postaje blijeda, a u težim slučajevima javljaju se edemi i poremećaj rada srca.

Kosa je suha i teško se češlja, glas je promukao zbog edema glasnica, razvija se nagluhost, dolazi do gušavost hipertenzije menstruacijskog ciklusa i sterilnosti gušavost hipertenzije muškaraca i žena. Posebno je opasno što se ovi simptomi kod Hashimotovog tiroiditisa postepeno razvijaju, tako da se bolesnici često na njih naviknu. Mnogi od gušavost hipertenzije ostaju neprepoznati do uznapredovalog stupnja bolesti.

  1. Bolesti štitnjače u trudnoći Vidi i Pogl.
  2. Tri komponente hipertenzija
  3. Hipotireoza

Važno je napomenuti da dobar dio bolesnika nema neke izražene tegobe te se kod njih hipotireoza slučajno gušavost hipertenzije. Testovi i pretrage Iz krvi je najvažnije odrediti vrijednosti perifernih hormona štitnjače T3 i T4 te TSH, od kojih je značajno povišenje TSH-a najvažniji pokazatelj hipotireoze. Vrijednosti hormona T3 i T4 ponekad ovise o količini bjelančevina koje služe kao njihovi nosači pa mogu uzrokovati lažno povišene vrijednosti.

U tim slučajevima bolje je odrediti slobodne, za bjelančevine nevezane, hormone FT3 i FT4. Direktni pokazatelj usporenog metabolizma je porast razine kolesterola u krvi, a njegova povišena vrijednost je ponekad prvi znak moguće hipertireoze.

U slučaju kada se sumnja na Hashimotov tiroiditis poželjno je odrediti koncentraciju protutijela na štitnjaču. U našim uvjetima moguće je odrediti protutijela na tireoglobulin i peroksidazu. Jako je važno učiniti ultrazvučni pregled štitnjače da se vidi količina i izgled tkiva štitnjače.

Kod Hashimotovog tiroiditisa štitnjača je najčešće izrazito nehomogena, hipoehogena i neravnih kontura, a u stanjima nakon operativnog zahvata vidljiva je značajna redukcija žljezdanog tkiva.

Ponekad, kada se ne može gušavost hipertenzije postojanje tkiva štitnjače, može se učiniti scintigram s Tcm-pertehnetatom. Liječenje Bez obzira na njen uzrok, u slučaju gušavost hipertenzije je potrebno uzimati nadomjesnu terapiju - hormone štitnjače. Na tržištu postoji tiroksin u obliku tableta, koje je potrebno uzimati svakog jutra, barem pola sata prije jela.

Terapija se uvodi postupno, a potrebna doza tiroksina obično se definira nakon nekoliko mjeseci uzimanja lijeka. Nakon uvođenja lijeka ili promjene doze, treba proći određeno vrijeme da se stvori ravnoteža između hipofize i nove razine tiroksina u krvi, tako da se hormoni štitnjače i TSH određuju barem 6 tjedana od te promjene. U trudnoći i za vrijeme dojenja lijek je također potrebno uzimati, s tim da se doza treba često povisiti zbog povećanih potreba za tiroksinom.

Bolesti štitnjače u trudnoći

Tiroksin je potpuno neškodljiv za plod. Prognoza Prognoza bolesti je odlična ukoliko se nadomjesna terapija uzima redovito u dozi propisanoj od liječnika.

Bolesnici moraju biti svjesni da je terapija tiroksinom najčešće doživotna. U slučaju Hashimotovog tiroiditisa potreba za tiroksinom se najčešće postepeno pojačava pa se doza lijeka mora povisivati.

Hipertenzija

U slučaju postpartalnog u majke nakon poroda tiroiditisa te hipertenzija je nasljedna subakutne upale štitnjače, hipotireoza je najčešće prolazna. Komplikacije Ako se nadomjesna terapija pravilno uzima nema komplikacija.

gušavost hipertenzije orasi za visok pritisak

One se mogu javiti u slučaju neuzimanja terapije ili gušavost hipertenzije slučaju predoziranja s tiroksinom. Ako se tiroksin uzima u prevelikoj količini dolazi do razvoja jatrogene lijekom uzrokovane hipertireoze sa svim njenim simptomoma znojenje, nervoza, mršavljenje, tahikardija i sl.

Stoga gušavost hipertenzije važno da su svi ti bolesnici pod kontrolom liječnika i da kontroliraju hormone štitnjače i TSH barem jednom gušavost hipertenzije. Prevencija U slučaju gotovo svih uzroka hipotireoze nema pravih nizek krvni pritisk mjera i njen nastanak je praktično nemoguće spriječiti.

Važno je što ranije prepoznati je i spriječiti nastanak komplikacija.

gušavost hipertenzije hipertenzija srčanog blok

Kod prirođene hipotireoze se kao posljedica neprepoznavanja bolesti javlja kretenizam, koji je na sreću danas sve rjeđi zbog ranog određivanja TSH-a već u rodilištima, što rezultira pravovremenim započinjanjem uzimanja nadomjesne terapije u hipotireoidne novorođenčadi.